Nastolatka w kuchni

Czego udało mi się już nauczyć i o tym co dalej nie wychodzi.

Wpisy

  • czwartek, 29 grudnia 2011
    • Masło chałwowo - orzechowe

      Masło niby orzechowe mojej siostry. Pyszne... Najbardziej smakuje wyjadane prosto ze słoiczka :D Podobno ma wiele zastosowań, nadaje się chociażby do smażenia, jako nadzienie do naleśników, ciasteczek czy jako kruszonka. O wykorzystywaniu go jako kruszonki tutaj. U nas niestety nie doczekało się takiego wykorzystywania.

      Podaje proporcje z bloga Siła Smaku. "Młoda" dała wszystkiego trochę więcej,

      maslo

       Składniki:

      • 240 gram chałwy (u nas czekoladowo-waniliowa)
      • 360 gram orzeszków ziemnych (u nas było jakieś 400g)
      • ok. 40 gram masła
      • 3 łyżki cukru pudru

      Wykonanie (cytuję za autorką bloga):

      Orzeszki ziemne zmielić w robocie (u nas pokruszone tłuczkiem - takim do ucierania mas). Chałwę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Masło bardzo powoli rozpuścić na bardzo małym ogniu. Do chałwy dodać orzechy, masło i cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Masło nakładać do słoików, ugniatając. Przechowywać w lodówce.

      maslo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Masło chałwowo - orzechowe”
      Tagi:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2011 22:29
  • poniedziałek, 28 listopada 2011
    • Ciasto "sokowe"

      Jak dla mnie, bardzo dobre ciasto, nie za słodkie, nie za słone. Mojej rodzinie jednak dużo bardziej smakowało rafaello. Do ciasta można użyć zwykłego soku przecierowego, np. z truskawką i wtedy używamy galaretki truskawkowej.

      Przepraszam za jakość zdjęcia.

      Ciasto sokowe, Ewylukas z cincin.cc

      ciasto

      Składniki:

      • 0,9l Pysia Banan - Truskawka - Jagoda (można dopełnić do 1l wodą)
      • 2 budynie śmietankowe (mogą być z cukrem, ja nie dosładzałam)
      • 2 śmietany duże (u mnie 2x 380g)
      • 2 galaretki owoce leśne
      • herbatniki, gotowy biszkopt, itp.

      Wykonanie:

      Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, tylko z taką zmianą, że zamiast mleka użyjemy soku (jeśli na opakowaniu pisze, żeby dodać do mleka masła; nie dodawać). Masę sokowo - budyniową wlewamy na herbatniki/ biszkopt.

      Przygotowujemy drugą masę - śmietanową. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Śmietanę miksujemy (można dodać trochę cukru pudru), gdy będzie puszysta dodajemy zimną galaretkę (jeszcze płynną) i miksujemy razem. Wylewamy na zimny budyń. Odstawiamy do stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2011 16:27
  • piątek, 25 listopada 2011
    • Cynamonowe ciasteczka

      Ciasteczka, które zrobiła moja siostra. Pierwsza partia się troszkę przypaliła, ale te bardziej nam smakowały :D. Ciasteczka w miarę stygnięcia sztywnieją. Dorotuś pisze, że na drugi dzień powinny być już miękkie, nasze nie były :P

      Przepis z blogu Moje Wypieki

      ciasteczka

      Składniki:

      • 60 g masła
      • 115 g golden syrupu (siostra dała miód płynny)
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru (u nas zwykły kryształ)
      • 185 g mąki pszennej
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej (nie było w domu sody, więc zamiast dodała więcej proszku do pieczenia)
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżeczki cynamonu

      Wykonanie (cytuję za Dorotuś):

      W małym garnuszku roztopić masło, golden syrup, cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła.

      W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą i cynamonem (Siostra nie używała miksera).

      Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.

      

      Ciasteczka tu i tam!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cynamonowe ciasteczka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2011 19:53
  • czwartek, 17 listopada 2011
    • Rafaello na krakersach

      Dla mnie świetne ciasto. Ostatnio rodzinka woli właśnie takie bez pieczenia. Goście też byli zachwyceni, wujek, który jakiś czas pracował w restauracji nie zauważył, że to krakersy :D

      Budyń zaraz po utarciu go z masłem, zanim stwardnieje po włożeniu do lodówki, smakuje wg mnie jak ten, który jest w prawdziwym rafaello. Najbardziej smakowało mi, gdy krakersy nie były już twarde, ale nie rozmiękły się też do końca.

      Źródło: blog Mniamuśne. Robiłam w półtorej porcji.

      rafaello

      Składniki:

      • 0,5 l mleka
      • 200 g masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 żółtka
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 2 op. słonych krakersów (zużyłam 2 paczki dużych solonych Lajkonika)
      • pół szklanki płatków migdałowych (u mnie również: wiórki kokosowe)

      Wykonanie:

      Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.
      Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wiórkami kokosowymi. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

      Utrzeć masło na puch. Dodawać po trochę budyniu i ucierać.

      Formę wyłożyć krakersami. 1/3 masy wyłożyć na krakersy. Potem krakersy, 1/3 masy, krakersy i znów masa. Schłodzić w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello na krakersach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2011 21:50
  • środa, 16 listopada 2011
    • Biszkopt gotowany na parze i domowy sos czekoladowy

      Kolejny, myślę, udany eksperyment kulinarny. Jeszcze nie do końca opanowałam to "pieczenie" na parze, ale rezultaty już są całkiem dobre. Przygotowałam go z dwóch dużych jajek, wyszło trzy duże kokilki biszkoptu. Gotowałam w garnku do gotowania na parze. Przepis z cincin.cc

      Domowy sos czekoladowy przygotowała jakiś czas temu moja siostra. Można go przechowywać do czterech miesięcy. Przepis z blogu Kuchenne Fascynacje

       

      biszkopt

       

      Biszkopt (cytuję przepis na 6 jajek z forum)

      Składniki:

      • 6 jajek w temp. pokojowej
      • 1 szkl. miałkiego cukru (u mnie zwykły kryształ)
      • 1 szkl. przesianej mąki tortowej
      • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (u mnie cytrynowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Foremke wysmarowac masłem i wysypać mąką. Jaja wbić do miski, ubijac mikserem przez 2 min. na wysokich obrotach. Dodać aromat. Ciagle ubijając stopniowo dodawac cukier, ubić na pulchna masę (ok 3 min). Make podzielić na 3 cześci. 1/3 maki przesiać wprost na mase jajowa, lekko, ale dokładnie wymieszac. W podobny sposób dodawac pozostałe porcje maki. Ciasto wlac do przygotowanej formy. Gotować 40 min (u mniej było krócej) i sprawdzic ostrożnie czy patyczek wbity w środek jest czysty (sprawdzać bardzo ostrożnie, bo podczas podnoszenia pokrywki biszkopt opada, niektóre pokrywki mają dziurkę do odprowadzania nadmiaru pary wodnej - można spróbować sprawdzić przez tę dziurkę) . W razie potrzeby gotowac dalsze 3 do 5 min.
      

      Sos czekoladowy (cytuję za autorką bloga Kuchenne Fascynacje)

      Składniki:

      • 2/3 filiżanki kakao
      • 1 i 1/2 filiżanki wody
      • 2 filiżanki cukru
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej
      • szczypta soli

      Wykonanie:

      Wodę przelewamy do rondla. Wstawiamy na gaz, wsypujemy kakao, dobrze mieszamy. Gdy kakao się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy i zostawiamy tak na około 5-10 minut aż lekko zgęstnieje ( uwaga żeby nie wykipiało ). Kolejno dodajemy esencję, sól. Jeszcze raz mieszamy. 

      Domowy wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt gotowany na parze i domowy sos czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      środa, 16 listopada 2011 14:28
    • Chrupiąca zupa ryżanka

      Zdecydowanie lubię takie lekkie zupki. I byłaby to potrawa idealna, gdybym nie poprosiła taty o doprawienie. Dla niego było OK, dla mnie za ostra.

      Inspiracja: "Kuchnia Polska. Najlepsze przepisy" wyd. O-press

      zupa ryzanka

      Jak tak teraz przeglądam wpisy to zauważyłam, że tego jeszcze nie wrzuciłam (ponad miesiąc leżało w kopiach roboczych... ehh...).

      Zupa ryżowa z kukurydzą, papryką, marchewką, groszkiem zielonym, kalafiorem, pieczarkami i z tym co tam macie pod ręka :D Do tego możemy dodać bułkę tartą z natką pietruszki (na maśle podsmażamy czosnek i pietruszkę, dodajemy bułkę tartą, czekamy, aż się lekko zrumieni).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      środa, 16 listopada 2011 14:02
  • czwartek, 13 października 2011
  • piątek, 07 października 2011
    • Ciasto zebra

      Nie powiem Wam, jak smakuje, bo ostatnio nie jem słodyczy. Wszyscy, którzy próbowali zgodnie stwierdzili, że dobre. Z uwag technicznych - następnym razem zrobię grubsze paski.

      Zdjęcie trochę kiepskie, bo było już późno, a i kawałek został mi taki mało paskowy

      Źródło: "Kuchnia Domowa" wyd. IBIS

      ciasto zebra

      Składniki:

      • 5 jaj
      • 1 i 1/2 szklanki cukru
      • 2 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
      • 250 ml oranżady (nie ma znaczenia jaki kolor)
      • 200 ml oleju
      • 2 łyżki stołowe proszku do pieczenia
      • 2 łyżki stołowe kakao
      • tłuszcz do wysmarowania formy
      • bułka tarta do wysypania formy

      Wykonanie:

      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru (jak nie do końca się rozpuści, a będziecie już długo ubijać to nic się nie stanie jak przejdziecie do kolejnego etapu). Następnie, nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa jajeczna stanie się pulchna i jednolita, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i całość dokładnie wymieszać łyżką, aby nie było grudek. Nadal mieszając stopniowo dodawać oranżadę, a potem olej. Ciasto podzielić na dwie części (nie muszą być idealnie równe). Do jednej dodać kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy, wlewać na środek małymi porcjami na przemian ciasto białe i ciemne. Piec około 40 min. (u mnie trochę więcej - jakieś 47 min.) w temp. 180 st. C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      piątek, 07 października 2011 22:29
  • czwartek, 06 października 2011
    • Weekend

      Nadchodzi weekend :) Mam nadzieję, że tym razem uda mi się coś fajnego przygotować, bo poprzednim razem wszystko wychodziło nie tak jak chciałam. Może nie będę się chwalić, co popsułam :)

      W tym tygodniu, mimo sporo nauki w szkole, udało mi się też coś ciekawego upichcić i myślę, że już jutro wyląduje to na blogu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 października 2011 19:03
  • piątek, 30 września 2011
    • Śliwkowy sernik na zimno ze śliwkową galaretką

      Bałam się trochę tego połączenia, ale zdecydowałam się jednak zaryzykować. Zdecydowanie jeden z najbardziej udanych eksperymentów.

      Galaretka nie jest tak galaretkowata/ zwarta jak ta z torebki. Robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

      Proporcje masy serowej z blogu Moje Wypieki

      sernik sliwkowy

      Składniki:

      • biszkopty do wyłożenia tortownicy
      • 70dag serka typu Danio
      • 250ml śmietanki 30% lub 36%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 czubate łyżki żelatyny + 2 łyżki do galaretki
      • śliwki wg uznania (jak znajdę paragon to uzupełnię, ile ich było)

      Wykonanie:

      Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić, aż śliwki będą miękkie. Wystudzić.

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Powoli dodawać serek, cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, trochę przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Dodać przestudzone i osączone śliwki, wymieszać łyżką. Do wyłożonej biszkoptami tortownicy przełożyć masę serową. Wygładzić wierzch i włożyć do lodówki.

      Gdy masa serkowa zacznie tężeć, przygotować galaretkę. To, co zostało z osączania śliwek uzupełnić wodą lub sokiem śliwkowym, tak, aby było 0,5 litra płynu. Zagotować. Gdy sok ze śliwek zawrze, wyłączyć palnik i dodać 2 łyżki żelatyny. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy galaretka przestygnie, wylać ją na sernik. Odstawić do stężenia.

      sernik sliwkowy

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śliwkowy sernik na zimno ze śliwkową galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 20:19
    • Schab z pastą ziołową i sosem pomidorowym

      Bardzo ziołowy i ciekawy smak. Podajemy z ryżem.

      Źródło: Pani Domu

      schab ziolowy

      Składniki:

      • 1,5 kg schabu
      • pęczek natki pietruszki
      • 2 łyżki suszonej bazylii
      • 2 łyżki suszonego oregano
      • skórka z jednej cytryny posiekana w kostkę
      • 2 posiekane ząbki czosnku
      • 5 łyżek startego żółtego sera
      • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu (można pominąć)
      • sok z 1 cytryny
      • 9 łyżek oleju
      • sos pomidorowy:
      • 5 pomidorów pokrojonych w kostkę
      • duża cebula pokrojona w kostkę
      • 3 łyżki oleju
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Suszone zioła zalać małą ilością gorącej wody (zrobić taką herbatkę ziołową). Gdy zioła się zaparzą dodać do nich posiekaną natkę, ser, czosnek, skórkę i sok z cytryny, pieprz. Mięso naciąć wzdłuż w trzech miejscach, natrzeć solą. W powstałe nacięcia włożyć pastę ziołową. Schab ciasno owinąć sznurkiem. Ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec godzinę w 190 st. C.

      Sos: Na oleju podsmażyć cebulę, podlać sosem z pieczeni. Chwilę dusić. Następnie dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dalej dusić. Gdy pomidory będą już miękkie, sos można podać w takiej postaci lub przetrzeć przez sito. Polać nim pieczeń lub podawać w sosjerce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 19:35
  • poniedziałek, 26 września 2011
    • Domowa vegeta

      Inspiracją do zrobienie domowej vegety, był klasowy grill na którym nasz wychowawca zaproponował nam grzanki z tą przyprawą (przyniósł domową). Ja niestety nie spróbowałam.

      Moje vegeta ma zdecydowanie za dużo kurkumy, ale przypomina w smaku taką kupną.

      Źródło mojego przepisu: Kura Domowa oraz ten blog.

      vegeta

      Składniki:

      • 30 dag suszonej włoszczyzny
      • 3 łyżki kurkumy (zabrakło mi kurkumy, więc dodałam troszkę curry)
      • 2 kopiate łyżki granulowanego czosnku 
      • 5 łyżek soli
      • 2 łyżki słodkiej papryki
      • pół łyżki soli

      Wykonanie:

      Rozdrabniamy w młynku do kawy, blenderze, itp.

      vegeta

      Domowy wyrób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      nasze_kucharzenie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 września 2011 17:43

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl

Opcje Bloxa