Nastolatka w kuchni

Czego udało mi się już nauczyć i o tym co dalej nie wychodzi.

Wpis

poniedziałek, 28 listopada 2011

Ciasto "sokowe"

Jak dla mnie, bardzo dobre ciasto, nie za słodkie, nie za słone. Mojej rodzinie jednak dużo bardziej smakowało rafaello. Do ciasta można użyć zwykłego soku przecierowego, np. z truskawką i wtedy używamy galaretki truskawkowej.

Przepraszam za jakość zdjęcia.

Ciasto sokowe, Ewylukas z cincin.cc

ciasto

Składniki:

  • 0,9l Pysia Banan - Truskawka - Jagoda (można dopełnić do 1l wodą)
  • 2 budynie śmietankowe (mogą być z cukrem, ja nie dosładzałam)
  • 2 śmietany duże (u mnie 2x 380g)
  • 2 galaretki owoce leśne
  • herbatniki, gotowy biszkopt, itp.

Wykonanie:

Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, tylko z taką zmianą, że zamiast mleka użyjemy soku (jeśli na opakowaniu pisze, żeby dodać do mleka masła; nie dodawać). Masę sokowo - budyniową wlewamy na herbatniki/ biszkopt.

Przygotowujemy drugą masę - śmietanową. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Śmietanę miksujemy (można dodać trochę cukru pudru), gdy będzie puszysta dodajemy zimną galaretkę (jeszcze płynną) i miksujemy razem. Wylewamy na zimny budyń. Odstawiamy do stężenia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nasze_kucharzenie
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 listopada 2011 16:27

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl

Opcje Bloxa