Nastolatka w kuchni

Czego udało mi się już nauczyć i o tym co dalej nie wychodzi.

Wpis

czwartek, 08 września 2011

Pieczeń rzymska (klops)

Wszyscy bardzo lubimy pieczeń rzymską. Tradycyjne dodatki to jajka ugotowane na twardo i plastry boczku (w nie zawija się pieczeń). U nas w domu zazwyczaj dodajemy do niej paprykę i ser żółty - i tak było tym razem. Największym wielbicielem klopsa jest, chyba, moja siostra. Podaję z puree ziemniaczanym, surówką oraz sosem (np. grzybowym).

Wzorowałam się na przepisie z "Kuchni domowej" wyd. IBIS

 

pieczen rzymska

Składniki:

  • 1,5kg zmielonej łopatki
  • 3 jajka
  • namoczona w mleku i odciśnięta czerstwa bułka/bułka tarta (ja dodaję bułkę tartą)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • ser żółty
  • wg uznania inne przyprawy, ja np. dodaję paprykę słodką i ostra, kminek

Wykonanie:

Mieszamy mięso z bułką, jajkiem, przyprawami, czosnkiem i cebulką przeciśniętymi przez praskę (wyciskacz do czosnku). Do foremki (nie trzeba natłuszczać) wkładamy pierwszą warstwę mięsa, na to dajemy żółty ser pokrojony w słupki, potem kolejna warstwa, na to paseczki papryki, na koniec ostatnia warstwa mięsa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 45 - 50 min.

Puree ziemniaczane

Aby ziemniaki po utłuczeniu były puszyste i delikatne, należy w czasie rozgniatania tłuczkiem dodać masło i śmietanę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
nasze_kucharzenie
Czas publikacji:
czwartek, 08 września 2011 16:37

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl

Opcje Bloxa